Huidige arbeidsmarkt

Huidige arbeidsmarkt

In het eerste kwartaal van 2019 is gebleken dat de arbeidsmarkt aan het ‘afkoelen’ is. Dit meldt Flexmarkt op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centraal Plan Bureau. Wat betekent dit precies?

Het eerste kwartaal van 2019 laat zien dat er een daling in het aantal vaste contracten plaatsvind.t Minder medewerkers krijgen een vaste aanstelling. In vergelijking met het kwartaal daarvoor is het een afname van 7 procent. Het aantal flexibele contracten neemt daarentegen toe. Er is al langer een stijging te zien in het aandeel flexibele contracten in de arbeidsmarkt.

Hiernaast neemt de sourcingdruk af. Kandidaten worden minder benaderd door recruiters. Dit is een belangrijke meter als het gaat om mogelijk afkoeling van de arbeidsmarkt. Afgelopen kwartalen was de krapte op de arbeidsmarkt goed te voelen. Veel kandidaten werden benaderd, en recruiters hadden veel moeite om openstaande vacatures juist in te vullen. Er vindt daarbij ook een daling in het aantal vacatures plaats. Er wordt verwacht dat deze daling zich voort zal zetten.

Echter betekent dit allemaal niet dat de gehele krapte op de arbeidsmarkt is verdwenen. Er zijn nog steeds erg veel openstaande vacatures en bedrijven hebben nog steeds moeite op geschoolde en geschikte kandidaten te vinden voor de openstaande vacatures.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *